BIRLESMIS MILLETLER,
SOYKIRIM SUÇUNUN ÖNLENMESI VE CEZALANDIRILMASI SÖZLESMESI*
9 Aralik 1948
Sözlesmeci Taraflar, Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nun 11 Aralik 1946 tarihli ve 96(I) sayili kararinda soykirimin, Birlesmis Milletlerin ruhuna ve amaçlarina aykiri olan ve uygar dünya tarafindan lanetlenen, uluslararasi hukuka göre bir suç olarak beyan edilmesini dikkate alarak, tarihin her döneminde soykirimin insanlik için büyük kayiplar meydana getirdigini kabul ederek, insanligi bu tür bir igrenç musibetten kurtarmak için uluslararasi isbirliginin gerekli olduguna kanaat getirerek, asagidaki hükümlerde anlasmislardir:
Madde 1
Sözlesmeci Devletler, ister baris zamaninda isterse savas zamaninda islensin, önlemeyi ve cezalandirmayi taahhüt ettikleri soykirimin uluslararasi hukuka göre bir suç oldugunu teyit eder.
Madde 2
Bu Sözlesme bakimindan, ulusal, etnik, irksal veya dinsel bir grubu, kismen veya tamamen ortadan kaldirmak amaciyla islenen asagidaki fiillerden her hangi biri, soykirim suçunu olusturur.
a) Gruba mensup olanlarin öldürülmesi;
b) Grubun mensuplarina ciddi surette bedensel veya zihinsel zarar verilmesi;
c) Grubun bütünüyle veya kismen, fiziksel varligini ortadan kaldiracagi hesaplanarak, yasam sartlarini kasten degistirmek;
d) Grup içinde dogumlari engellemek amaciyla tedbirler almak;
e) Gruba mensup çocuklari zorla bir baska gruba nakletmek;
Madde 3
Asagidaki eylemler cezalandirilir:
a) Soykirimda bulunmak;
b) Soykirimda bulunulmasi için isbirligi yapmak;
c) Soykirimda bulunulmasini dogrudan ve aleni surette kiskirtmak;
d) Soykirimda bulunmaya tesebbüs etmek;
e) Soykirima istirak etmek;
Madde 4
Soykirim suçunu veya üçüncü maddede gösterilen fiillerden birini isleyenler, anayasaya göre yetkili yöneticiler veya kamu görevlileri veya özel kisiler de olsa cezalandirilir.
Madde 5
Sözlesmeci Devletler, bu Sözlesmenin hükümlerine etkililik kazindirmak, ve özellikle soykirimdan veya üçüncü madde belirtilen fiillerden suçlu bulunan kimselere etkili cezalar verilmesini saglamak için, kendi Anayasalarinda öngörülen usule uygun olarak gerekli mevzuati çikarmayi taahhüt eder.
Madde 6
Soykirim fiilini veya Üçüncü maddede belirtilen fiillerden birini isledigine dair hakkinda suç isnadi bulunan kimseler, suçun islendigi ülkedeki Devletin yetkili bir mahkemesi, veya yargilama yetkisini kabul etmis olan Sözlesmeci Devletler bakimindan yargilama yetkisine sahip bulunan uluslararasi bir ceza mahkemesi tarafindan yargilanir.
Madde 7
Soykirim fiili ve Üçüncü maddede belirtilen diger fiiller, suçlularin iadesi bakimindan siyasal suçlar olarak kabul edilmez. Sözlesmeci Devletler bu tür olaylarda kendi yasalarina ve yürürlükteki sözlesmelere göre suçlulari iade etmeyi üstlenir.
Madde 8
Sözlesmeci Devletlerden her hangi biri, soykirim fillerinin veya Üçüncü maddede belirtilen her hangi bir fiilin önlenmesi ve sona erdirilmesi için gerekli gördükleri takdirde, Birlesmis Milletlerin yetkili organlarindan, Birlesmis Milletler Sarti’na göre harekete geçmesini isteyebilir.
Madde 9
Sözlesmeci Devletler arasinda, bu Sözlesmenin yorumlanmasi, uygulanmasi veya yerine getirilmesi ve ayrica soykirim fillerinden veya Üçüncü maddede belirtilen fiillerin her hangi birinden bir Devletin sorumlulugu ile ilgili olarak çikan uyusmazliklar, uyusmazligin taraflarindan birinin talebi üzerine Uluslararasi Adalet Divani önüne götürülür.
Madde 10
Bu Sözlesmenin esit ölçüde geçerli olan Çince, Ingilizce, Fransizca, Rusça ve Ispanyolca metinleri 9 Aralik 1948 tarihini tasir.
Madde 11
Bu Sözlesme 31 Aralik 1949 tarihine kadar Birlesmis Milletler Üyelerinin ve Üye olmayip da Genel Kurul tarafindan bu Sözlesmeyi imzalamaya davet edilen Devletlerin imzasina açiktir. Bu Sözlesme onaylanir, ve onay belgeleri Birlesmis Milletler Genel Sekreterligine tevdi edilir. Bu Sözlesmeye 1 Ocak 1950 tarihinden sonra Birlesmis Milletler Üyeleri ile Üye olmayip da yukarida belirtildigi gibi davet edilen Devletler katilabilir. Katilma belgeleri Birlesmis Milletler Genel Sekreterligine tevdi edilir.
Madde 12
Bir Sözlesmeci Taraf her hangi bir zamanda, Birlesmis Milletler Genel Sekreterine hitaben gönderecegi bir bildirimle, bu Sözlesmenin uygulanmasini, bu Sözlesmeci Tarafin dis iliskileri bakimindan sorumlu oldugu ülke veya ülkeler bakimindan genisletebilir.
Madde 13
Ilk yirmi onay veya katilma belgesinin tevdi edilmesinin tamamlandigi gün, Genel Sekreter bir tutanak düzenler ve bunun bir kopyasini Birlesmis Milletlerin bütün Üyelerine ve on birinci maddede belirtilen Üye olmayan Devletlere iletir. Bu Sözlesme, yirminci onay veya katilma belgesinin tevdi edilmesini izleyen doksaninci gün yürürlüge girer. Daha sonraki bir tarihte tevdi edilen bir onay veya katilma belgesi, bu onay veya katilma belgesinin tevdi tarihini izleyen doksaninci gün yürürlüge girer.
Madde 14
Bu Sözlesme yürürlüge girdigi tarihten itibaren on yil süreyle yürürlükte kalir. Bundan sonraki bes yillarda, bu sürelerin bitiminden en az alti ay önce çikma beyaninda bulunmamis Sözlesmeci Devletler bakimindan yürürlükte kalmaya devam eder. Çikma, Birlesmis Milletler Genel Sekreterine hitaben gönderilecek yazili bir bildirimle yürürlük kazanir.
Madde 15
Sözlesmeden çikmalar nedeniyle bu Sözlesmeye Taraf Devletlerin sayisi on altinin altina düserse, Sözlesme bu çikma bildirimlerinden en sonuncusunun yürürlük kazandigi tarihten itibaren yürürlükten kalkar.
Madde 16
Sözlesmeci Taraflar Genel Sekretere hitaben gönderecekleri yazili bir bildirim vasitasiyla her zaman bu Sözlesmede degisiklik yapilmasini talep edebilirler. Genel Kurul, böyle bir talep karsisinda yapilmasi gereken isleme karar verilir.
Madde 17
Birlesmis Milletler Genel Sekreteri, bütün Birlesmis Milletler Üyelerini ve on birinci maddede belirtilen üye olmayan Devletleri asagidaki konularda bilgilendirir:
a) On birinci maddeye göre alinan imzalar, onaylar ve katilmalar;
b) On ikinci maddeye göre alinan bildirimler;
c) On üçüncü madde geregince Sözlesmenin yürürlüge girdigi tarih;
d) On dördüncü maddeye göre alinan çekilme bildirimleri;
e) On besinci maddeye göre Sözlesmenin yürürlükten kalkmasi;
f) On altinci maddeye göre alinan bildirimler;
Madde 18
Bu Sözlesmenin orijinal metni Birlesmis Milletler arsivinde saklanir. Sözlesmenin onayli bir örnegi, Birlesmis Milletler Üyelerine ve on birinci maddede belirtilen üye olmayan Devletlerin her birine iletilir.
Madde 19
Bu Sözlesmenin yürürlüge girdigi tarih Birlesmis Milletler Genel Sekreteri tarafindan kayda geçirilir.